Българка е сред 20-те най-изявени личности в световен мащаб

toyp
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

През 2017 година JCI Bulgaria (Junior Chamber International) отличи за трета поредна година десетте най-изявени млади личности на България. Сред тях беше и доц. Йорданка Глухчева, получила признание в категория „Иновация в медицината“.

Проектът е част от световноизвестния формат The Outstanding Young Persons – TOYP („Най-изявените млади личности“), датиращ от 1933 година. Той цели всяка година да бъдат отличавани млади хора, които са изпъкнали с качествата си в избраната от тях област на развитие и които могат да послужат за пример за останалите. За втори път от тригодишната си история на българско участие един от отличените българи попада в топ 20 на световния формат и ще се бори за място във финалните топ 10. През 2015 година София Калинова бе първата българка, попаднала в престижната световна класация заради непрестанната си дейност в защита правата на глухонемите.

Доц. Глухчева успя да премине първоначалното отсяване на международното жури от над 200 номинации. До 25 август можем да я подкрепим като гласуваме с „Like” под снимката ѝ на интернет адреса https://toyp.jci.cc/. Гласовете на публиката ще бъдат включени към тези на журито, което ще определи финалната десятка.

Заедно със своя колектив доц. Глухчева разработва и усъвършенства експериментални модели за in vivo третиране (орално или подкожно) с цел изясняване влиянието на влиянието на различни метални соли върху механизмите на хемопоезата и тяхното биоакумулиране в различни органи. Иновативните резултати могат да послужат за подобряване стратегиите за допустимите концентрации метални соли в храни, напитки, козметика и др. с цел повишаване качеството на живот и подобряване здравния статус на населението. С изследване на метали доц. Глухчева се занимава от 2007 година след защита на дисертация. Достига до конкурса заради труда на колектива от 2008 досега.

На специална церемония през септември по време на международната конференция Business in the City: Explore | Share | Grow, организирана от JCI Bulgaria, ще бъдат връчени отличията на десетте млади българи за 2017 година. А на официална церемония, която ще се проведе през месец ноември в Амстердам, Холандия, по време на Световния конгрес на JCI, ще бъдат връчени световните отличия.

(Visited 54 times, 1 visits today)

Коментари